entec-man
Monitor-01Monitor-02

Customer Case - Port-Invest

Monitoring van de grootste Belgische zonne-installatie op één dak

Download hier de PDF-versie van deze customer case

De klant

Port-Invest beschikt als immobiliënexpert over de grootste PV-installatie op één dak in België. De totale oppervlakte van die installatie in de Antwerpse haven bedraagt maar liefst 55.000 m².

De uitdaging

Het is een ferme uitdaging om de output van een dergelijke installatie te maximaliseren. Naast een continue monitoring is er nood aan heel wat technisch vernuft om interventies – indien nodig – snel en efficiënt te laten verlopen.

De oplossing

Sinds begin 2016 beheert het Entek-team nauwlettend deze reusachtige PV-installatie. Onze technical manager Jan Bogaert overziet alle werken. Een eerste stap bestond erin om de hele installatie in kaart te brengen zoals ze in real life functioneerde en om ze te toetsen aan het bestaande as built-dossier. Zo kon Jan in het monitoringsysteem alle verschillen opsporen en configureren, om vervolgens elke kapotte omvormer te vervangen. De installatie draait nu op volle kracht. Het verbeterde rendement is ronduit fenomenaal!

In juni stelde Jan ook enkele gebreken bij de omvormers vast, waarna hij onmiddellijk interventies inplande. Entek analyseert de nood aan plaatselijke interventies op basis van tickets die uit het monitoringsysteem komen. Soms kunnen we een probleem dus ook van op afstand oplossen.

Succesfactor

De eerste resultaten van de monitoring bij Port-Invest mogen er zijn: de zonnepanelen bereiken een availability van maar liefst 98% en leveren een vermogen van niet minder dan 4.000 kilowattpiek op. Met een totaal van 247 omvormers in werking spreken we hier zonder twijfel van een groot succes. Op de grafiek hieronder zie je de maandelijkse availability van Port-Invest.

De klant aan het woord

“Nu al plukt Port-Invest de vruchten van de samenwerking met de PV-experts van Entek: een gegarandeerde return on investment. Hun klantgerichte service en proactieve aanpak zorgen ervoor dat onze installatie het hele jaar door rendeert.” 
Contactpersoon 'Francis Bruyneel'